Resultat utlegg - Tvist/uenighet - Forliksklage
Skyldner har to ukers uttalelsesfrist om kravet. Hvis skyldner har innsigelser på kravet og melder i fra til Namsmannen innen to uker må det sendes en forliksklage forliksrådet.
Forliksklage skal sendes Forliksrådet dersom skyldner har innsigelser på kravet. Det er ikke lov å tvangsinndrive omtvistede krav. Dersom forliksklagen fører til dom i din favør kan du fortsette tvangsinndrivelsen i kredin.
Det er forliksrådet, forbrukerrådet/forbrukertvistutvalget eller tingretten som har myndighet til å avsi dom i saker hvor det er uenighet om et fakturakrav. Du bør oversende kravet til forliksrådet med en gang du innser at du ikke vil oppnå noen minnelig løsning med kunden.
Krav som overstiger kr 200.000,- vil som hovedregel ikke bli behandlet i forliksrådet, og du må benytte deg av tingretten for å forsøke å få dom i din favør før du eventuelt tvangsinndriver kravet.
Hva gjør du i Kredin ved resultat intet til utlegg?
Først finner du frem til saken. Gå til "Saker" på menyen til venstre og finn "Saksliste". Søk opp saken og gå inn på den. Da vil du se saken slik som på skjermbildet. Finn "Fortsett sak" knappen nederst til høyre og klikk på den.
Forliksklage oppretter du i Kredin ved å gå inn på saken. Velg "tvist/uenighet" og følg stegene Denne skal sendes i 1 signert eksemplar til adressen som er påført øverst på dokumentet.
Vedlagt skal følge:
- Tvangsgrunnlaget ditt (opprinnelig fakturakrav)
- Betalingsoppfordring/§4-18 varsel/konkursvarsel dersom du tidligere har sendt dette
og krever gebyrene dekket.
Disse dokumentene må skrives ut og sendes i posten.
Du kan kontakte forliksrådet og avtale at deres prosessfullmektig stiller på ditt firmas vegne dersom skyldner ikke har bostedsadresse i samme kommune - eller nabokommune - av din forretningskommune.
Brukes forliksrådets prosessfullmektig kan du kreve skyldner for 1/2 rettsgebyr for å dekke halve kostnaden for prosessfullmektig.
Behandling av forliksklage i Forliksrådet
Forliksrådet sender en kopi av klagen til klagemotparten, og skyldner gis mulighet for et tilsvar. Dette svaret skal vise hvilket standpunkt klagemotparten har til saken. Godtar klagemotparten klagerens påstand, avsies dom på dette grunnlaget.
Lar innklagede være å svare, avsier Forliksrådet fraværsdom i tråd med klagerens påstand.
Bestrides påstanden, innkalles det til mekling. Dersom innklagede ikke møter, kan forliksrådet avsi fraværsdom hvis klageren krever det og vilkårene for å avsi slik dom er til stede.
Mekling i forliksrådet
Behandlingen av en sak i Forliksrådet foregår på en mer uformell måte enn i de fastlagte mønstre for domstolene, og man trenger ikke advokat.
Forliksrådet vil først og fremst se om det er rom for et forlik mellom partene. For eksempel kan partene møtes på halvveien, bli enige om en nedbetalingsplan eller lignende.
Et forlik har samme virkning som en rettskraftig dom. Oppnås ikke forlik, kan saken avsluttes med at forliksrådet avsier dom eller forliksrådet innstiller saken. Dommen må bygge på norske lover og gjeldende rett.
Dersom det ikke ankes, blir dommen endelig. Alle dommer kan ankes til tingretten innen en måned. Forliksrådet har begrensninger når det gjelder å kunne avsi dom.
Er tvistesummen over kr 200 000 kan forliksrådet avsi dom bare når begge parter er enige om at forliksrådet skal gjøre dette. Er tvistesummen under kr 200 000, kan forliksrådet avsi dom når en av partene ber om det.
I alle tilfeller må forliksrådets medlemmer være enige i at vilkårene for å avsi dom er tilstede før dom kan avsies.
Kostnader forliksklage
For behandling av en sak ved forliksrådet betales rettsgebyret på kr 1966,- som blir lagt på skyldners gjeld. Den som taper saken, blir som regel dømt til å betale sakens kostnader.