Konkurssaksgang mot bedrift

Når saksgangen Etter faktura forfall der siste steg Betalingsoppfordring / varsel om rettslig inkasso (obligatorisk) er utført kommer man over i saksgang etter betalingsoppfordring, hvis saken ikke er løst.

Sakstrinn: Purring før konkursvarsel (valgfri / anbefalt)

Dette er et varsel som du sender ut i forkant av selve Konkursvarselet. Her varsler man om at påfølgende steg kommer til å skje hvis ikke faktura blir oppgjort. Denne er valgfri men igjen anbefaler vi at denne sendes ut.

Sakstrinn: Konkursvarsel (obligatorisk)

Hvis saken ikke har løst seg sålangt så blir neste trinn Konkursvarsel. Dette varslet skal skrives ut, signeres, og sendes til Politiet. Konkursvarselet lager du i Kredin og riktig adresse påføres dokumentet.

Det tar gjennomsnittlig 1-2 uker fra dokumentet sendes til det forkynnes av lensmann eller stevnevitne for din skyldner. I praksis vil skyldner, såfremt det lar seg gjøre, oppsøkes og bli forelagt konkursvarselet slik at skyldner må signere på at konkursvarselet er mottatt og forstått. Du vil motta konkursvarselet i forkynt stand fra politiet.

Når konkursvarselet er forkynt gis skyldner 2 uker på å gjøre opp kravet, og informeres om at neste sakstrinn er en konkursbegjæring til tingretten dersom kravet ikke gjøres opp innen fristen.

Det koster kr 510,- å få konkursvarselet forkynt av Politiet, men blir bakt inn i kravet til skyldner.

Det som må sendes i posten oppsummert (2 eksemplarer):

  • 2 eksemplar konkursvarsel, signer disse og postlegg til adressen som står øverst til venstre på dokumentet.

Når et konkursvarsel har blitt forkynt, og du registrerer inn forkynnelsesdatoen på konkursvarselet i "Dokumenter" fanen i saken inne i Kredin, får du opp to nye datoer. Forfall er da første mulighet for å ta til tingretten med konkursbegjæring, og "Må fortsettes senest" er siste frist å ha konkursbegjæringen i hende hos tingretten.

Altså har du et 2 ukers vindu, etter forfall på konkursvarselet som er 2 uker etter forkynnelsesdatoen på å få saken til tingretten med konkursbegjæring. Sagt på en annen måte, har du 1 måneds frist fra konkursvarselet ble forkynt, men kan ikke ta den videre før det har gått 14 dager over forfall.

Konkursbegjæring

De gangene konkursvarsel gjennom lensmann eller stevnevitne ikke fører frem til betaling av kravet, kan det være aktuelt å ta kravet videre til tingretten med en konkursbegjæring. Hensikten med konkursbegjæringen først og fremst å få en betaling ved å gi skyldner en siste sjans.

Om du gjennomfører konkursen eller ikke er helt opp til deg, og kan avgjøres i forbindelse med rettsmøte. Dokumentet ligger ferdig laget i Kredin når konkursvarselets betalingsfrist har forfalt. Trykk “fortsett sak”.

Konkursbegjæring dokumenter

Konkursbegjæringen skal sendes i 1 signert eksemplar til adressen som er påført øverst på dokumentet. En person med kompetanse til å representere din bedrift utad skal signere konkursbegjæringene.

Vedlegg i en konkursbegjæring:

  • 1 eksemplar av konkursvarsel i forkynt stand (stemplet og signert av Politiet) 
  • 1 eksemplar av betalingsoppfordring/§4-18-varsel 
  • 1 eksemplar av ditt tvangsgrunnlag (ubetalt faktura)
  • 1 eksemplar av skyldners firmaattest. (Kan bestille hos brreg)

Samtlige dokumenter sendes i en konvolutt til tingrettsadressen som står ferdig påført på toppen av konkursbegjæringen.

Frist for innsending av konkursbegjæring

Etter at konkursvarselet er forkynt må en konkursbegjæring være i tingrettens hende senest på dag 28. Begjæringen bør altså sendes til tingretten senest 10 dager etter at betalingsfristen på det forkynte konkursvarselet har utgått. Går du over tidsfristen vil du måtte ta ut konkursvarsel på nytt og starte prosessen om igjen.

Behandlingsgebyr (depositum)

Når tingretten mottar din konkursbegjæring, vil du få tilsendt en innbetalingsblankett på 50 x rettsgebyr. Per 01.01.2024 er 1 rettsgebyr kr 1277,- Innbetalingsblankett pålydende kr 63850,- må innbetales til tingretten for å få satt opp og forkynt rettsmøtets dato og klokkeslett. Behandlingsgebyret viser tingretten at du har råd til å dekke kostnaden ved bostyrer eller advokat dersom du skulle velge å gjennomføre konkursen.

Behandlingsgebyret er et depositum som du kan når som helst trekke saken, selv om depositumet er betalt.

Forkynnelse av møtedato

Når tingretten har mottatt behandlingsgebyret vil lensmann eller stevnevitne forkynne klokkeslett, dato og møtested for behandling av konkursbegjæringen i retten. Samtidig med forkynnelsen vil det kunngjøres konkursåpning på skyldner i Brønnøysundregisteret.

Når forkynnelse er utført av lensmann eller stevnevitne viser vår erfaring at skyldner vil gjøre alt i sin makt for å betale kravet før møtet, og dermed trekker du saken. Da vil du få tilbake depositum, minus et behandligsgebyr som er maks kr 5108,- Størrelsen på gebyret kommer an på hvor i prosessen du trekker saken.

Resultatet av å sende inn en konkursbegjæring og betale behandlingsgebyret er ofte at full innbetaling finner sted. Da trekker du som kreditor saken hos retten, og får tilbake behandlingsgebyret minus maks kr 5108,- som dekkes av skyldner.

EU-Gebyr

EU-gebyret kr 470,- kan bare legges til på et utvalgt sakstrinn før siste sakstrinn. Vi anbefaler at man legger dette på sakstrinnet Purring før konkursvarsel. Samtidig er det valgfritt på hvilket trinn du ønsker å legge til eller ikke legge til EU-gebyr i det hele tatt.

EU-gebyret påføres istedetfor det opprinnelige gebyret på sakstrinnet om du velger å legge det til.

Les mer om EU-gebyr her: https://support.kredin.no/en/article/eu-gebyr